Hur man Kontrollerar Däcktrycket

däcktryck

Om du kör någon typ av bil bör du lära dig hur du kontrollerar däcktrycket. Det tar bara några minuter och kräver bara ett enkelt verktyg. Noggrant däcktryck är avgörande för din säkerhet, eftersom ett för lågt däck gör bilen svårare att styra och kan blåsa ut medan du är på vägen. Här är några tips för hur du kontrollerar däcktrycket.

däcktryck

Skaffa rätt verktyg för jobbet

Först behöver du en däcktrycksmätare; det finns flera varianter — stickmätare ser ut som en kulspetspenna och är vanligtvis det mest prisvärda alternativet, även om det inte är lika lätt att läsa. Digitala mätare är dyrare men ger exakt tryckavläsning på en LCD-skärm. Slutligen finns det mätklockor som har ett ansikte som en klocka. I slutändan spelar det ingen roll vilken mätare du använder eftersom de alla gör samma sak.

däcktryck

Kontrollera trycket när däcken är kalla

Du bör alltid kontrollera ditt däcktryck när däcken är kalla. När du kör din bil blir däcken och luften i dem varma. Varm luft expanderar, vilket skapar en felaktig avläsning när du kontrollerar trycket. Den bästa tiden att kontrollera trycket är när bilen inte har körts på minst tre timmar.

Rengör ventilstammen

Ventilskaftet sticker upp något inifrån metallhjulet och har ett lock som skruvas av, så att du kan fästa däcktrycksmätaren på ditt däck. Innan du tar bort locket, torka av ventilskaftet med en handduk eller trasa. Detta förhindrar att smuts, sand, vägsalt och smuts kommer in i ventilskaftet när du tar bort locket. Smuts kan täppa till stammen, vilket gör det svårt att tillföra luft, vilket skapar felaktiga avläsningar när du kontrollerar trycket.

däcktryck

Ta däcktrycksavläsningen

När du har skruvat av locket från ventilskaftet, placera mätaren på skaftet. Du kan höra lite luft när du sätter på mätaren första gången, och det är normalt. Det korta släppet kommer inte att minska ditt däcktryck avsevärt.

En digital mätare visar det exakta däcktrycket, medan en mätare har en nål som svänger uppåt tills den når det aktuella trycket. En stickmätare har en sticka som dyker ut ur baksidan med siffror som indikerar trycket.

Vad betyder numret?

Den siffran är psi, som står för pund per kvadrattum. Du kan hitta den rekommenderade psi för ditt fordons däck genom att titta på klistermärket inuti förardörrens karm eller i din instruktionsbok. Om den uppmätta psi är under rekommendationerna är det dags att lägga till luft.

Hur ofta bör du kontrollera ditt däcktryck?

En bra tumregel är att kontrollera ditt trycket i varje däck minst en gång i månaden. Det är också en bra idé att kontrollera det när årstiderna ändras, särskilt på hösten. Kallare väder kräver ofta att du tillför lite extra luft till dina däck.

Om du är osäker, bryt ut den där däcktrycksmätaren. Förvara den till hands i din bil, så att du kan vara säker på att dina däck alltid är korrekt pumpade.

Läs även bloggen dekkpartner för att lära dig rengöra bildäck.

Denna artikel om bilar är också väldigt värd att läsa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *