Hur tar man bort fettfläckar på köksfläkten?

När jag står mitt i köket och blickar upp mot köksfläkten, får jag ibland den obehagliga synen av envisa fettfläckar, dekorativa stänk av smuts, och ett tjockt lager av damm som verkar ha bosatt sig där permanent. Känner du igen detta? Om du gör det, då är du inte ensam. Köksfläkten är en av de mest använda delarna av köket, men ofta också den mest försummade. Frågan är, hur tar man bort fettfläckar från köksfläkten?

Låt mig först berätta att en ren köksfläkt inte bara förbättrar det estetiska utseendet på ditt kök, utan bidrar också till en bättre hygien genom att bli av med fett, smuts och till och med bakterier. Så för dig som vill bli kvitt dessa envisa fettfläckar, här är en detaljerad guide baserad på min personliga erfarenhet och praktiska kunskap. Följ med på resan att få din köksfläkt att skinna igen!

Hur du rengör en köksfläktfilter

Filterna i din köksfläkt är de huvudsakliga “fångarna” av köksgrus. Det är här superhjältarna i fläkten kommer in. Att veta hur man rengör dessa filter är därför av största vikt för att förhindra uppbyggnaden av kladd, obehagliga lukter och bakterier.

För att påbörja processen behöver du gummihandskar, vit ättika, bikarbonat, varmt såpvatten och en mjuk borste. Sedan följer du dessa steg:

 1. Ta bort filtren från din köksfläkt.
 2. Lägg dem i blöt i såpvatten tillsammans med en kopp vit ättika för att hjälpa till att bryta ner fettet.
 3. Efter en ordentlig blötläggning, ta din borste och skrubba försiktigt.
 4. Om det finns något envis smuts, kan du göra en pasta av ättika och bikarbonat för att ytterligare bryta ner fettet och få ett rent filter.

Kom ihåg att alltid testa en ny rengöringslösning på ett litet, diskret område först. Efter rengöring, skölj noggrant, klappa torrt och låt lufttorka. När filtret är helt torrt kan du återmontera det.

Rengöring av köksfläktens ytor

Även om att rengöra filtren är den viktigaste uppgiften, behöver ytorna också en ordentlig rengöring. Ytorna kanske inte blir lika smutsiga som filtren, men de kommer fortfarande att samla på sig en hel del fett, damm och smuts.

För att rengöra ytorna behöver du dina gummihandskar igen, en mjuk svamp och varmt såpvatten. Du kan också behöva det gamla hederliga bikarbonatet och vit ättika. Följ dessa steg:

 1. Torka ytorna med din svamp. Var försiktig så att du inte skrubbar för hårt, då du inte vill repa metallen – därav den mjuka svampen.
 2. Om kombinationen av en mjuk svamp och såpvatten inte fungerar, kan du försiktigt skrubba med ättika- och bikarbonatpastan.
 3. Torka av ytan noggrant med kökspapper för att torka den och bli av med eventuella rester av rengöringsmedel.
ett kök utan fettfläckar

Rengöring av fläktbladen

Slutligen, fläktbladen. Detta är en uppgift du inte behöver göra lika regelbundet som ytorna och filtren, men bladen behöver fortfarande tillfällig uppmärksamhet. Följ dessa steg:

 1. Se till att fläkten är avstängd… varje gång du rengör den.
 2. Ta bort bladen om du kan, eller se till att du kan nå dem bekvämt. Om du inte kan, kan du behöva ringa efter hjälp. Teamwork makes the dream work, som de säger.
 3. Torka försiktigt bladen med ett fuktigt ark kökspapper. Krama ur det innan du torkar så att det inte är dyngvått.
 4. Torka av och torka grundligt.

Tips för att hålla en ren fläktfilter och huv

Regelbunden rengöring är god praxis när det gäller köksfläktar och filter, men det finns flera saker du kan göra för att underlätta arbetet… och minska behovet av att göra det så ofta:

 1. När du rengör filtren, gör det noggrant. De kommer bara att täppas till snabbare annars.
 2. Låt fläkten vara på efter matlagning. Detta kommer att hjälpa till att blåsa bort fett och odörer, snarare än att låta dem fastna i filtren.
 3. Använd den mest kraftfulla inställningen när du lagar mat som kan producera mycket fett. Ännu en gång, detta kommer att låta fläkten fungera effektivt, suga igenom partiklarna, snarare än bara på filtren.

Så nu vet du hur du tar bort fettfläckar från köksfläkten och kan se fram emot mer effektiv ventilation, även under de mest rökfyllda kökstragedierna.

Vet du vad jag har insett? Under en flyttstädning i Torslanda, var den mest utmanande uppgiften att rengöra köksfläkten och fläkten på grund av den envisa fett- och smutsansamlingen. Men med denna steg-för-steg-guide, är jag säker på att du har allt du behöver för att effektivt rengöra köksfläkten och filter.

Frågor och svar

 1. Hur ofta bör jag rengöra köksfläkten? Du bör rengöra köksfläkten varje vecka eller varannan vecka, beroende på hur mycket du använder den.
 2. Kan jag rengöra köksfläkten med ättika? Ja, vit ättika är ett utmärkt rengöringsmedel för att lösa upp fett och smuts på köksfläkten.
 3. Hur tar jag bort filtren från min köksfläkt? Hur du tar bort filtren varierar beroende på modellen av din köksfläkt. Du bör konsultera din användarmanual för specifika instruktioner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *